A Szent István Bazilika Énekkara

Szent István Bazilika Énekkara

A budapesti Szent István Bazilikát, Budapest legnagyobb (Magyarország második legnagyobb) templomát 1851 és 1905 között építették. 1905. november 19-én szentelték fel. A Szent István Bazilika Énekkara 1909-ban alakult. A kórus karnagya 1909 és 1913 között Sztojanovics Jenő, 1913 és 1938 között Demény Dezső, 1938 és 1959 között Harmat Artúr, 1959 és 1962 között Hidas Frigyes volt. 1962 óta a kórust Fehér László karnagy vezeti.

A Szent István Bazilika Énekkara 2009-ben ünnepelte fennállásának 100 éves évfordulóját. Az együttes azon kevesek közé tartozik, amely az elmúlt száz évben minden történelmi megpróbáltatás ellenére megszakítás nélkül, folyamatosan működött.

A kórus jelenlegi repertoárjában a régi mesterek motettái, miséi, oratóriumai mellett (Des Pres, Palestrina, Lassus, Gabrieli, Vivaldi, Bach, Haydn, Mozart, Beethoven és Liszt) nagy számban megtalálhatók kortárs magyar zeneszerzők művei is. Fehér László vezetésével a kórus elsőként mutatta be Harmat Artúr, Bárdos Lajos, Kodály Zoltán, Lisznyay-Szabó Gábor, Hidas Frigyes és Koloss István különböző műveit. Számos egyházzenei mű bemutatója is a kórus és Fehér László karnagy nevéhez fűződik.

A kórus vasár- és ünnepnapokon a Bazilikában latin nyelvű szentmisét, motettákat és gregorián korálist énekel. A kórus feladata elsősorban a liturgikus szolgálat, de emellett alkalmanként önálló koncerteket is ad. A kórust ezeken az alkalmakon Virágh András Gábor, a Bazilika orgonaművésze kíséri, akit 2017. március 15-én a Magyar Köztársaság Kormánya Erkel Ferenc Díjban részesített.

Az énekkar 2004. március 15-én a Budapest V. kerület Polgármesteri Hivatala által alapított Pro Civibus díj közösségi kategóriáját nyerte el.

1984-től napjainkig az énekkar számos külföldi turnén vett részt: Olaszországban, Németországban, Ausztriában, Svájcban, Franciaországban és Erdélyben.

A kórus több hanglemezt is készített, ezek részletesen a Diszkográfia menüpontban tekinthetők meg.