Koloss István zeneszerző, orgonaművész (1932-2010)

Koloss István zeneszerző, orgonaművész

Koloss István zeneszerző, orgonaművész a Zeneakadémián Gergely Ferenc professzor és Szelényi István tanítványa volt. 1963-ban Marcel Dupré improvizációs kurzusán, 1972-ben Fernando Germani mesterkurzusán vett részt. Magyarország nagyobb városain kívül koncertezett Ausztriában, Angliában, Finnországban, Franciaországban, Németországban, Olaszországban és Svájcban. Több kurzust vezetett Budapesten, Győrben, a Bécsi Zeneakadémián és Ratzeburgban. 1963-tól a Szent István Bazilika orgonistája, valamint a nyári orgonahangverseny-sorozat művészeti vezetője. Orgonát és zeneszerzést tanít az Egyházkarnagyképzőn.

Életműve jelentős hányadát egyházi kompozíciók alkotják. Művei Európán kívül is ismertek, melyekről számos CD-, rádió- és TV- felvétel készült. Zenekari kompozíciói közül két szimfóniáját, Szent Ferenc Naphimnuszára írott művét és Orgonaversenyét az Assisi Zenei Fesztiválon mutatták be.

1982-ben Pro Arte Assisi díjjal és a Magyar Köztársaság lovagkeresztjével tüntették ki.

A 1963 és 2010 között a Szent István Bazilika Énekkarát vasárnaponként a 10 órás szentmiséken illetve egyéb ünnepeken Koloss István kísérte orgonán.

Koloss István a 20. századi magyar egyházzene egyik legmeghatározóbb alakja volt, évtizedeken át, egészen haláláig a budapesti Szent István-bazilika orgonistájaként szolgált. Nemcsak mint orgonista, de mint zeneszerző is jelentős örökséget hagyott ránk, főként egyházi kompozíciói, kiemelten kórusművei által. Műveit sajátosan egyedi stílus jellemzi, improvizációs tehetsége egyedülálló volt.

Koloss István 2010. április 11-én türelemmel viselt hosszú betegségben elhunyt.