Hírek

2019. évi Beszámoló és közhasznosságú melléklet (2019.06.11.)

Törvényi kötelezettségünknek eleget téve közzétesszük a Szent István Bazilika Kórus Alapítvány 2019. évi beszámolóját és a közhasznosságú mellékletet.

2019. évi Beszámoló és közhasznosságú melléklet


Az év komolyzenei műve – Artisjus díj 2020 (2020.03.21.)

Kórusunk kísérő orgonistája, Virágh András Gábor a Szent István-bazilika orgonaművésze, 2020. március 4-én abban a rendkívüli elismerésben részesült, hogy a Magyar Szerzői Jogvédő (Artisjus) ”Az év Komolyzenei Műve” kitüntetéssel jutalmazta a GREGORIAN NOTES c. brácsára és orgonára komponált kamaraművét.

A díj alkalmából készített riport az alábbiakban tekinthető meg.


2018. évi Beszámoló és közhasznosságú melléklet (2019.05.31.)

Törvényi kötelezettségünknek eleget téve közzétesszük a Szent IstvánSzent István Bazilika kórus 2019. évi közhasznúsági jelentés Bazilika Kórus Alapítvány 2018. évi beszámolóját és a közhasznosságú mellékletet.

2018. évi Beszámoló és közhasznosságú melléklet


Adománygyűjtés a Szent István-bazilikában bangladeshi sziámi ikerpárért (2019.02.02.)

A Szent István-bazilika Énekkarának kezdeményezésére a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány adománygyűjtést szervez a a fejüknél összenőtt kétéves sziámi ikerpár műtétsorozatára. A tudományos áttörést jelentő műtétsorozatot magyar orvoscsoport végzi.

A 2019. február 10-i 10 órai szentmisén a Szent István-bazilika Énekkara L. Vierne: Messe solennelle és T. L. Viadana: Exsultate iusti műveket adja elő.

Az adománygyűjtés a Szent-István-bazilikában egész nap – 8.30-19 óráig – tart, az adományokat a szentmisék előtt és után, a bejáratoknál található adománygyűjtőkben lehet elhelyezni.


Vendégünk a Saluzzo Polifonici del Marchesato kórus Olaszországból (2016.12.01.)

Decemberben vendégül látjuk a Saluzzo Polifonici del Marchesato kórust, akiknél tavaly mi is csodás napokat töltöttünk. 2016. december 11-én együtt énekelünk a Bazilikában a 10 órai szentmisén. A misét követően az olasz kórus rövid koncertet ad a szentélyben. Minden érdeklődőt szeretettel várnak!


Meghívó (2016.11.10.)


Karnagyunk, Fehér László a Magyar Érdemrend lovagkereszt kitüntetésben részesült (2012.09.23.)

2012. szeptember 23-án Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a Magyar Érdemrend lovagkereszt kitüntetés polgári tagozatát adta át Fehér László karnagyunknak, aki több mint 50 éve szolgálja kiemelkedő színvonalon a magyar egyházi zene ügyét, és 50 éve vezeti a Szent István Bazilika kórusát.

(Fotó: Kosztiscsák Szilárd)


Liszt Koronázási miséje a Bazilikában 2011. október 20-án 19.30 órakor (2011.10.10.)

2011. október 20-án 19.30 órai kezdettel, Liszt Ferenc születésének 200. évfordulója alkalmából a Szent István Bazilika és a Budapesti Kórus bemutatják Liszt Ferenc Koronázási miséjét.

Az előadáson közreműködnek:

 • Matkócsik Éva – szoprán
 • Bakos Kornélia – alt
 • Molnár András – tenor
 • Tóth János – basszus
 • Virágh András Gábor – orgona
 • MÁV Szimfonikus Zenekar
 • Vezényel Fehér László, a Szent István Bazilika Kórus karnagya.

Elhunyt Koloss István, a Bazilika orgonaművésze (2010.04.13.)

A Szent István Bazilika Kórusa mély megrendüléssel vette Koloss István halálhírét. Az énekkar számára több volt, mint zeneszerző- orgonaművész. Amellett, hogy darabjait számos alkalommal előadtuk, próbáinkon alázattal kísért, egyházzenei szolgálatunk színvonalát, koncertjeink és lemezfelvételeink sikerét neki is köszönhetjük. A Vele eltöltött hosszú évek szinte családdá formáltak bennünket, igaz barátunkat vesztettük el.


Hálaadó szentmise és koncert a Szent István Bazilika Kórus alapításának centenáriuma alkalmából – 2009. október 17.


Joseph Haydn: Teremtés (oratórium) előadása (2009.09.11.)

A hangversenyre 2009. szeptember 27-én vasárnap este 8 órakor kerül sor a Szent István-bazilikában a Monteverdi Kórus szervezésében.

Előadók:

 • Budapesti Monteverdi Kórus
 • A Szent István Bazilika Kórusa
 • KammerChor Hofheim
 • Caritas Collectio Kamarazenekar
 • Balogh Lázár – csembaló
 • Darázs Renáta – szoprán
 • Kálmán László – tenor
 • Cser Krisztián – basszus
 • Vezényel: Hans-Georg Dechange

Karnagyunk, Fehér László Szent Adalbert-díjat kapott (2009.04.25.)

Örömmel értesítjük minden kedves olvasónkat, hogy a Paskai László által alapított Szent Adalbert-díjat adományozta Erdő Péter bíboros karnagyunknak, Fehér Lászlónak, elismerésül a magyar egyházzenében 50 éve, kiemelkedő színvonalon végzett egyházzenei tevékenységéért, ezen belül azért, mert 47 éve vezeti az idén fennállásának 100. évfordulóját ünneplő Szent István Bazilika Kórust.

Az alábbiakban az eseményről a Magyar Kurír írását tesszük közzé.

Átadták a Szent Adalbert-díjakat

Szent Adalbert, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye védőszentjének ünnepéhez kapcsolódóan április 25-én ministránstalálkozó volt Esztergomban. A találkozón adták át az idei Szent Adalbert-díjakat.
A délelőtti ministránspróba után Erdő Péter bíboros ünnepi szentmisét mutatott be, amelynek keretében kiosztotta a Szent Adalbert-díjakat. A díjazottak: Tringer László orvos, Fehér László karnagy, Palojtay Béla orgonista és Németh Vince asztalosmester.
A Szent Adalbert nevét viselő főegyházmegyei kitüntetést Paskai László bíboros, nyugalmazott érsek alapította 2001. december 30-án, Szent Család ünnepén. A Szent Adalbert-érem olyan világi személyiségnek adományozható, aki a főegyházmegye keretébe tartozó valamely egyházi szervezet javára magas színvonalon hozzájárult a feladatok eredményes ellátásához, a célok megvalósításához, a keresztény értékek gyarapításához.
A kitüntetendők személyére az e célra létrehozott bírálóbizottság tesz javaslatot a hozzá érkező indítványok elbírálása után a főpásztornak. Az elismerést minden évben április 23-ához, Szent Adalbert, a főegyházmegye védőszentje napjához kapcsolódóan adják át.

Fehér László

Különleges alkalom, hogy a 75 éves Fehér László által vezetett Szent István-bazilika Kórusa 2009-ben ünnepli fennállásának 100. évfordulóját. Karnagy úr több mint 50 éve szolgálja kiemelkedő színvonalon a magyar egyházi zene ügyét, és 47 éve vezeti a Bazilika énekkarát olyan elődök munkáját folytatva, mint az alapító Sztojanovics Jenő, Demény Dezső, Harmat Artúrt és Hidas Frigyes. Fehér László zenei tanulmányait a pesti Nemzeti Zenedében kezdte. 1962-ben lett a Szent István Bazilika karnagya, és azóta, csaknem fél évszázada vezeti a kórust. Az énekkar jelenleg 45 főből áll, többségükben tanárok, óvónők és diákok, akiket a karvezető személye, a jó színvonalú zene és az éneklés öröme tart össze. A Bazilika Kórusával 1984 óta rendszeresen koncertezik Olaszországban, Németországban, Franciaországban és Ausztriában, de itthon is számos fontos eseményen adott egyházzenei szolgálatot. 1991. augusztus 20-án II. János Pál pápa magyarországi látogatásakor a Bazilikában rendezett ünnepségen és a Hősök terén tartott szentmisén énekelt. 1993-ban az acheni Dómban Antall József miniszterelnök és magyar püspökök részvételével Varga Imre szobrának felavatásán adott koncertet. 1996-ban Rákóczi hamvainak hazaszállításának 90. évfordulóján az Állami Hangversenyzenekarral Liszt Ferenc Koronázási miséjén énekelt. 2001. július 29-én passaui Dómban a “Festspiele Europáische Woche” záróünnepségén Liszt Ferenc Missa Choralis című művét adta elő. 2005. július 10-én a salzburgi Dómban bemutatta Beliczay Gyula F-dúr miséjét. 2005-ben II. János Pál pápa halála és XVI. Benedek pápa beiktatásának tiszteletére tartott szentmisén énekelt, amelyen kimagasló állami és egyházi személyiségek vettek részt. Minden év augusztus 20-án a Szent István-napi állami ünnepségek keretében tartott szentmisén énekel. A kórus vasárnap és ünnepnapokon a Bazilikában latin nyelvű szentmisét, motettákat és gregorián dallamokat énekel. Számos egyházzenei mű bemutatója is a kórus és Fehér László karnagy nevéhez fűződik. A Fehér László vezette énekkar 2004. március 15-én a Budapest V. kerület Polgármesteri Hivatala által alapított Pro Civibus díj közösségi kategóriáját nyerte el. A kórus eddig két CD-t adott ki, a jeles évfordulóra jelenik meg harmadik lemezük.